מחיקת חובות (הפטר) בהוצאה לפועל- חוק השמיטה
במרוץ השנים, הבינו מקבלי ההחלטות את הצורך בהליך של מחיקת חובות לחייבים בתיקי הוצאה לפועל, ללא פנייה להליך פשיטת רגל. הליך של מחיקת החובות בא לתת פתרון לאותו חייב שהוכרז כחייב "מוגבל באמצעים" בתיקי הוצאה לפועל, כי בשל גובה סכום החוב אין ביכולתו הכלכלית של החייב לפרוע את חובו. מטרת חוק השמיטה נועד לאפשר לחייבים לקבל במסגרת ההליכים בהוצאה לפועל את ההפטר שהיו זכאים לקבל אילו פנו להליך של פשיטת רגל, ולאפשר לאותם חייבים לצאת לדרך חדשה.
הצורך בהליך זה עלה לסדר היום בשל העובדה כי חייבים רבים שהוכרזו "מוגבלים באמצעים" מצאו את עצמם משלמים כל חודש (צו תשלומים קבוע) תשלום על חשבון החוב בתיקי הוצאה לפועל (לרוב בתיק האיחוד), אולם על אף התשלומים יתרת החוב אינה פחתה בשל ריביות והוצאות בתיק, ובכך רוב החייבים לעולם לא מסיימים לשלם את חובם.
לפיכך, במציאות כזו לחייבים לא ניתנת הזדמנות אמיתית לסלק את חובם ולהמשיך בחיים ללא חובות.
לאור חשיבות רבה זו, ביום 6.9.15 נכנסה לתוקפה (לתוקף של 3 שנים) הוראת שעה לתיקון מס' 47 לחוק הוצאה לפועל, המאפשרת לחייבים לקבל הפטר ולמחוק את חובותיהם בהליך מזורז ללא צורך להיכנס להליך של פשיטת רגל.
אלו חובות לא נכללים בהפטר
בדומה להליך פשיטת רגל גם בהליך של הפטר מכוח חוק השמיטה ישנם חובות שאינם ברי הפטר כגון:
- חוב המגיע לפי התחייבות להימנע מעבירה או חוב המגיע למדינה בשל קנס.
- חוב או חובות שנוצרו במרמה, שהחייב היה שותף לה או שהשיג ויתור עליהם במרמה.
- תביעות לדמי נזק בלתי קצובים שאינן נובעות מחוזה או הבטחה.
- חוב מזונות לאחר מתן צו הכינוס .
- חובות מובטחים במשכון / משכנתאות.
מי יכול להיכנס להליך מחיקת חובות
חייב הרוצה להיכנס להליך, יגיש לראש לשכת הוצאה לפועל בה מתנהלים רוב התיקים, או תיק האיחוד אם יש, בקשה בצירוף תצהיר הסתבכותו הכלכלית, רשימת נושים, פירוט נכסיו, כתב ויתור סודיות וכן אסמכתאות על כך שהוא עומד בקריטריונים הרשומים מטה. תיקון מס' 47 לחוק קבע רשימה של תנאי סף שעל החייב לעמוד על מנת להיכנס להליך. תנאי הסף הללו נועדו להבטיח שצו ההפטר שיינתן יפגע באופן המזערי ביותר בנושים, ועל כן על מגיש הבקשה להיות :
- החייב הוכרז חייב מוגבל באמצעים, והוא היה חייב מוגבל בארבע השנים שקדמו להגשת הבקשה.
- החייב עומד באופן סדיר ומלא בצו התשלומים שנקבע לו במשך שלוש השנים האחרונות- (רשם רשאי לתת צו הפטר גם במצב בו החייב לא עמד בצו התשלומים באופן סדיר).
- בעת הגשת הבקשה, לא עלו סך חובותיו של החייב (לרבות חובות שאינם ברי הפטר) על סכום של 800,000 ₪
- אין לחייב נכסים בעלי ערך הניתנים לעיקול בדרך של מכירה או מימוש בדרך אחרת.
- לא מתנהל הליך של פשיטת רגל נגד החייב, והחייב לא קיבל הפטר במסגרת פשיטת רגל בחמש השנים שקדמו להגשת הבקשה.
- אם מתן ההפטר יגרום לפגיעה כלכלית משמעותית בנושה.
לסיכום- מצד אחד, הפטר בהוצאה לפועל הינו הליך זריז ויעיל לחייבים, מהצד השני החוק קובע מספר תנאי סף שעל החייב לעמוד בהם על מנת שיוכל להיכנס להליך.
חשוב להדגיש, מניסיוננו, גם אם החייב לא עומד בכל אותם הקריטריונים שקבע החוק, עדיין זה לא אומר שאין מה לעשות, שכן קבלת ההפטר נתונה תמיד לשיקול דעתו של הרשם אליו הוגשה הבקשה להפטר. לכן, השאלה אם תקבלו הפטר או לא, תלויה מאוד בידע ובניסיון של עורך הדין שלכם. לאחר שנים של ניסיון אנחנו שמחים להודיע לכם שהגעתם למקום הנכון.
משרדנו בעל ניסיון וידע רב בתחום הוצאה לפועל בכלל ובהליך של מחיקת חובות בפרט. אנו יודעים בדיוק איך לשכנע את הרשם ולהורות על קבלת הפטר, וחשוב לא פחות, אנחנו יודעים בדיוק מה עובר עליכם, ולכן אנו מלווים כל לקוח ולקוח באופן אישי, צעד אחר צעד, ודואגים לפתרון יעיל ויצירתי המתאים ספציפית לכל מקרה.